Wonen in Basita: veel licht, ruimte en een welkom gevoel

Basita Rhoon

Vanaf eind 2021 rijgt woningcomplex Basita in Rhoon, de stad en het dorp aan elkaar. Een opvallend gebouw met een mooi verhaal. Architect Nico de Bruijn van ingenieursburo AKM: “Basita is ontstaan door een samenwerking van alle betrokken partijen en mág er daardoor zijn. Ik denk dat dat een heel welkom gevoel geeft als je hier straks woont aan de Dorpsdijk.”

Twee jaar geleden reed architect Nico met zijn compagnon langs het lege kavel aan de Dorpsdijk en raakte meteen geïnspireerd om hier woningen te realiseren. Ze legden hun plan voor bij de gemeente en die was geïnteresseerd. Nico: “De gemeente wilde een mooie poort naar het centrum en ons plan leek daar invulling aan te geven. Echter waren de omwonenden niet meteen enthousiast.” De architecten gingen het gesprek aan met de buren om samen tot een plan te komen waarin iedereen zich kon vinden. “Met zo veel mensen zijn er natuurlijk ook veel meningen, maar we zijn er uitgekomen.”, aldus de architect. “We hebben het zelfs gezamenlijk met de buren gepresenteerd aan de gemeenteraad. Dat geeft een positieve energie aan het project.”

Doordat het complex zo breed gedragen wordt, is het ontwerp organisch tot stand gekomen en past het perfect in de omgeving. Het houdt zelfs rekening met de bomen die er staan. Nico: “Een van de Platanen staat daar al 150 jaar, die ga je niet weghalen. Dus Basita is letterlijk om de boom heen gebouwd.” Ook dat maakt van Basita geen gewoon gebouw: “Het is een soort krachtenveld wat er op dit kavel speelt. Het gebouw mag hier zijn, dat gaan de nieuwe bewoners ook voelen: het is heel welkom.”

Groots waar het kan, klein waar het moet
Het ontwerp neemt je mee van de stad naar het dorp. Met aan de kant van de Groene Kruisweg de robuuste gevel met vier woonlagen en richting het dorpscentrum lagere bebouwing met meteen een rustigere sfeer. “Het is alsof Basita een straat is met verschillende pandjes die daar niet in één keer gebouwd zijn”, omschrijft de architect, “Je ziet verschillende bouwstenen, dakpannen, kleuren, hekjes: niets verraadt dat Basita één object is.” De kwaliteit van de materialen en de detaillering noemt Nico als onderscheidende elementen van het pand. “Over een aantal jaar ziet het er nog steeds mooi uit. Daar zijn we trots op. Net als op het enorme lichtinval door de grote raampartijen in de woningen en in de dakramen in de binnentuin. Echt iets wat je als bijzonder gaat ervaren.”

Wat bewoners tevens als bijzonder gaan ervaren is de onverwachte rust en stilte aan de Oostzijde van Basita. “Vanuit de appartementen aan de Oostzijde kijk je uit op de prachtige Plantanen en er is een parkeerplaats die afgesloten is met slagbomen. Doordeweeks staan er wat auto’s geparkeerd, maar in de avond en het weekend is daar niks. Het is er dus altijd hartstikke rustig.” Ook kijk je vanuit de woningen aan de achterzijde uit op de tuin, afgeschermd van de omgeving met een haag. Nico: “De tuin wordt gemaakt door een tuinarchitect en we ontwerpen zelf het buitenmeubilair. Stel je voor dat je daar zit, op je grote balkon, in de ochtendzon, bij die bomen, in de luwte van alle bedrijvigheid van de straat… Dat is toch mooi?”.