projecten

Xavier Amsterdam

Statig, stijlvol en royaal kenmerken de unieke woontoren op de Zuidas. Het project omvat 3 torens: 1 gebouw van 22 lagen en 2 ‘urban villa’s’ van elk 6 lagen. Daarin zijn in totaal 110 huurappartementen opgenomen die door Syntrus Achmea in het hoger segment worden verhuurd. Daarnaast zijn er 49 koopappartementen in het hoger tot exclusief segment. De koopappartementen bevinden zich exclusief op de 10e tot en met 21e verdieping van de hoge woontoren. In de hoogbouw is een commerciële plint opgenomen. De parkeergarage biedt plaats aan 122 auto’s.

De woningen in de hoogbouw hebben een oppervlakte tussen 65 en 320 m2, een kwalitatief hoog afwerkingsniveau, een zuid georiënteerde buitenruimte en een hoog plafond. Dankzij de grote raampartijen is er veel lichtinval en een spectaculair uitzicht over de stad en verder.

De Zuidas ontwikkelt zich tot een levendig stedelijk centrum. De hoge woon- en kantoortorens en het diverse aanbod van voorzieningen scheppen een kosmopolitische sfeer. Per kavel worden de verschillende blokken benaderd als stadspaleizen met bijgebouwen, gesitueerd rondom een groene semi-private stedelijke ruimte.

De 70 meter hoge woontoren en de ‘urban villa’s’ vormen een u-vormig blok met een opening. Daardoor ontstaat op het maaiveld een relatief kleinschalig karakter. Het gebouw is een verbindend element tussen de internationale kantoorarchitectuur en de typisch Nederlandse woongebouwen. Een eenvoudige massaopbouw en een grote mate van repetitie, alsmede verticale ‘franse’ ramen, expressieve balkonbanden en ruime verspringende balkons verwijzen naar beide gebouwtypologieën.